Почти 45% от българите не работят това, което са учили, сочи

...
Почти 45% от българите не работят това, което са учили, сочи
Коментари Харесай

Почти половината от българите не работят това, което са учили

Почти 45% от българите не работят това, което са учили, сочи изследване, направено от специалиста по човешки запаси Петър Джугански.
" Най-често решението каква компетентност да запишем е повлияно от нашето семейство. Много постоянно нашите родственици ни дават неверни препоръки. Психологията е една от най-желаните специалности в СУ, а психолози няма и реализацията не е огромна. 44% означиха, че не работят по специалността си, 41% работят по специалността. Много хора са неориентирани, когато приключват гимназия. Записват нещо в университета, с цел да завършат висше обучение ", изясни той в студиото на " България заран ".
По думите му четирите години в университета не са тотална загуба, само че не е добре, тъй като страната получава фрагменти, които не се осъществят по специалността си.

Джугански добави, че хората непрекъснато се преквалифицират и това е нужно, защото времената се трансформират. За да остане човек съответен, би трябвало да се надгражда като познания и умения. На хора от всевъзможни специалности им се постанова да трансформират своя профил, означи гостът на Bulgaria ON AIR.

Експертът по човешки запас счита, че не се отделя задоволително внимание на кариерното развиване в гимназиален стадий. А постоянно знанията, които сме придобили в университета, не са изключително съответни за пазара на труда и по тази причина бизнесът самичък си образова фрагментите.

" Не откриваме топлата вода с дуалната форма на образование, казусът е, че доста от професионалните учебни заведения са закрити или не са толкоз влиятелни. Проблемът с фрагментите е голям, в безусловно всички сфери в България няма хора. Хем няма хора, хем заплатите са ниски, хем над 1 млн. наши сънародници работят в чужбина. Трябва да се привлекат назад българите, които са избягали на Запад. Всички сме се концентрирали в 3-4 града в България. В дълбоката провинция човек съвсем няма какво да работи ", сподели още Джугански.

" Нямаме IT експерти, нямаме доктори, нямаме медицински сестри, нямаме хора, които да работят в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Дори в преработвателните предприятия няма кой да работи ", акцентира той.

Петър Джугански посочи, че в случай че в фамилията нямаш подобаващи образци, може въобще да не се сетиш, че " това можеш да го работиш ".

Гостът добави, че постоянно хората биват насочвани в неверна посока. Безработицата измежду висшистите в България е 2%, само че над 50% от висшистите работят работа, за която не се изисква висше обучение, стана ясно още от думите на Джугански.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР